PALERMO


Go to content

Main menu:


Geschiedenis

Palermo (Siciliaans: Palermu) is de hoofdstad van de autonome regio SiciliŽ, op het gelijknamige eiland dat zuidelijk van de laars van ItaliŽ ligt. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrrheense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Met 721.163 inwoners in 2005 is het de op vier na grootste stad van ItaliŽ.
De gelijknamige provincie, waar de stad hoofdstad van is, bevindt zich tussen de provincies Trapani en Messina.
Palermo is een universiteitsstad. Het heeft een voetbalclub (US Citta di Palermo), die inmiddels in de subtop van de serie A (Italiaanse eerste klasse) en in het UEFA Cup-toernooi beland is, na jarenlang te hebben liggen ploeteren in de onderste regionen van de serie B (Italiaanse tweede klasse).
Er ligt een vliegveld op 30 kilometer afstand van de stad: "Falcone e Borsellino" (genoemd naar de twee wereldberoemde, door de maffia in het begin van de jaren '90 vermoorde, rechters). Met de trein kan men andere delen van het eiland bereiken. Verder heeft de stad een belangrijke haven, van waaruit op vele bestemmingen wordt gevaren.

Beknopte geschiedenis van Palermo
In de 7e of 8e eeuw v.Chr. zou op de plaats van de stad een kolonie gesticht zijn door de PhoeniciŽrs. De Grieken die in Zuid-ItaliŽ belangrijke kolonies stichtten, noemden de stad later Panormos, wat volledige haven in het Grieks betekent, en wat later de Latijnse naam Panormus werd.
De Romeinen veroverden Palermo tijdens de eerste Punische oorlog. Later ging het deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk.
In 831 veroverden de Arabische Aghlabiden Palermo en werd het een van de belangrijkste steden van het Middellandse Zeegebied. Enkele eeuwen later, vanaf 1072, overheersten Noormannen de stad. Vele facetten van de rijke geschiedenis zijn in de stad nog te herkennen aan onder meer de bouwstijl van gebouwen, zoals invloed van Arabieren, Noormannen, Romeinen en Byzantijnen.

Back to content | Back to main menu